Totální výprodej a slevy na všechno zboží. Ukončení prodeje

Jak pečovat o šátky anoniem?

Dorazil vám šátek anoniem? Je krásný, protože je nový a vy byste si přála, aby takto vypadal i po častém nošení?

Budete-li dodržovat pár základních pravidel pro jeho údržbu, bude vám šátek dělat radost i příští rok…pokud ho ovšem nevyměníte za nový z nové kolekce. 

 

Šátky jsou vyrobeny z různých materiálů, které vyžadují odlišný způsob praní nebo čištění. Štítek s pracími symboly, které určují, zda šátek prát v ruce, v pračce nebo ho chemicky čistit, je vždy připevněn na každém  šátku.

 

Šátky nikdy neperte nebo nečistěte s koženým řemínkem!     

 

praci symboly

 

 

Materiály

Zorientovat se v oděvních materiálech může být pro laika obtížné. Pro získání obecného povědomí jsem sepsala několik základních typů včetně jejich vlastností. Zaměřila jsem se především na ty druhy, které při výrobě šátků používám.

 

Vlna

Pokud možno odneste šátek do čistírny, kde mají podmínky, vybavení i zkušenosti na praní vlny. Doma pereme vlnu výhradně v ruce a používejte vodu nejvýše třicet stupňů teplou.

Prací prášek i aviváž musejí být určeny speciálně na vlnu. Nemáchejte, ale pouze promněte mezi prsty. Nikdy neždímejte, vodu z textilu pouze vymačkejte a sušte na rovné podložce, nevěšte na šňůru ani nepoužívejte sušičku.

 

Bavlna

Kvalitní bavlna toho snese hodně, ale i tak je na místě jistá opatrnost a obezřetnost. Bavlněné materiály (i ty směsové) jsou před šitím vyprané, takzvaně ''vysrážené'', aby látka po dalším praní, již neměnila tvar a velikost. Doporučuje se praní ve 30ti stupňové vodě.

 

Polyester

Nejčastěji používaný umělý materiál, který se nejčastěji kombinuje s viskózou nebo bavlnou. Mezi jeho vlastnosti patří především schopnost držet tvar a nemačkavost. Při praní i žehlení snese středně vysoké teploty.

 

Viskóza

Lehký a na dotek příjemný materiál připomínající bavlnu. Je měkká a splývavá. Chladí, skvěle se tak hodí na léto. Na rozdíl od jiných materiálů se nežmolkuje a netvoří se v ní statická elektřina, takže nepřitahuje smítka a chlupy. Kvůli vysoké srážlivosti se doporučuje praní na maximálně 40 stupňů a žehlení při nízké teplotě. Důležité je vědět, že viskózová vlákna namočením slábnou (na rozdíl od bavlny), takže aby se oblečení nevytahalo, nesmí se ždímat (jen vymačkat) a sušit pověšené.

 

 

 

Zpět do obchodu