Totální výprodej a slevy na všechno zboží. Ukončení prodeje

Noste šátky jako Audrey Hepburn nebo Brigtte Bardot

S nadcházejícím podzimem, který s sebou ruku v ruce přináší chladnější počasí, se začínají proměňovat i naše šatníky. Do jejich útrob schováváme letní šaty a tílka a své místo na slunci opět získávají kabáty, svetry a v neposlední řadě….ŠÁTKY.

 

Šátek, ať už v jakékoliv podobě, má doma asi každý a i když si šátek kupujeme, aby nám v zimě nebylo chladno na krk, stejně o něm přemýšlíme i jako o módním doplňku, který chceme kombinovat s dalšími kousky v šatníku.

 

HISTORIE ŠÁTKŮ. BYLY TO UTĚRKY NEBO ROZLIŠOVAČE

Počátky šátku sahají až do starověkého Říma a jeho hlavní funkcí bylo udržovat nositele v čistotě. Tato „čistící utěrka“ se nazývala sudárií, což v překladu znamená potní látka. Při práci venku ho lidé používali k otírání. Nosili ho kolem krku nebo za pasem. Umíte si představit, že byste se v dnešní době do šátků utírali?

Další využití našel šátek v Číně, konkrétně mezi vojáky terakotové armády a později mezi chorvatskými vojáky, kteří v období třicetileté války přijeli do Paříže podpořit krále Ludvíka XII. Vojáci měli kolek krku uvázané šátky, které se od sebe lišily použitým materiálem a barvou. Kvalita materiálu a barva určovali vojákovu hodnost. Čím vyšší hodnost, tím měli kvalitnější a honosnější šátek. Jednotlivé jednotky pak byly rozděleny dle barev. Francouzi se tímto nechali inspirovat a později se šátky staly součástí uniformy francouzského vojska. Ale to už nás od šátků vede spíše ke kravatám a o tom někdy jindy.

 

 

ikonické šátky hermes se dědí z matky na dceru

Obdobím, kdy se ze šátku stává více než jen ryze funkční věc, je patrně první polovina 20. století. Šátky se začínají přeměňovat z potních látek a vojenských rozlišovačů do podoby, jak je známe dnes.  Hlavně ve městech šátek povýšil na módní záležitost.

Zasloužila se o to především světově známá značka Hermés. Ta v roce 1929 v Paříži udělala pomyslnou díru do světa svou první dámskou kolekcí, jejíž součástí byly i luxusní hedvábné šátky. Postupem času se z nich staly ikony módního světa. A považte, že se tak stalo možná jen proto, že auta nahradila koňské povozy a pan Thierry Hermés přeměnil svůj sedlářský obchod na módní dům. Proto to koňské dvojspřeží s kočárem v jejich logu.

Pro ty, kteří si nemohli dovolit šátky z luxusních tkanin se začaly vyrábět cenově dostupnější šátky z umělých materiálů. A tak se tento módní doplněk mohl šířit dál.  To platilo pro ženy i pro muže.

K popularizaci šátku jako módního trendu přispělo i několik známých osobností a módních ikon jako například Audrey Hepburn, Grace Kelly, Brigtte Bardot a v neposlední řadě Jacqueline Kennedy, které šátky nosily.

 audrey

 

ŠÁTKY PODLE NÁLADY I POLITICKÉ SITUACE

Šátky se v průběhu doby měnily. Byly na nich patrné aktuální trendy poplatné dané době i momentálnímu rozpoložení. Šátky vyrobené během druhé světové války měly spíše tlumené barvy, aby odrážely náladu a šetřily zdroje, zatímco šátky 60. let byly jasně zbarvené s květinovými vzory. 

 

JAK SE NOSÍ ŠÁTKY DNES

ef122de67032aef6054c514d4bde5e28_1

Současná podoba šátků a šál jednadvacátého století se zase o kousek posunula dále. Kromě klasických čtyřcípých šátků jsme si našli oblibu i v tak zvaných tunelech. Zahřejí a skvěle doplní váš outfit. Přidanou hodnotou je jejich praktičnost. Stačí je dvakrát omotat kolek krku a jít. Nikde nic nevykukuje a nepadá. V teplejších měsících se nosí především hedvábné a lehce splývavé materiály a v zimních si přijdou na své velké a huňaté, do kterých se lze pořádně zavrtat.

 

Šátky a šály v nejrůznějších velikostech, barvách a materiálech jsou součástí každé módní kolekce v každém ročním období. Trend  obvykle udávají luxusní světové značky, který následně přebírají konfekční módní řetězce. 

 

jak nosit šátky, aby vám neklouzaly z ramen?

Navzdory tomu, že internet je plný návodů jak uvazovat šátky, nejčastěji na ulici vídáme šálu omotanou jednou kolem krku a nebo šátek přeložený do trojúhelníku. Oba úvazy mají něco společného. V obou případech totiž konce šátků a šál padají z ramen a ženy je pořád "nahazují" zpět. 

NÁVOD JAK TOMU PŘEDEJÍT je například zastrčit si oba konce do klopy kabátu. Nebo si oba konce svázat a schovat pod přední cíp a nebo, jako Maruška z Co si dneska vezmu na sebe (Maruško promiň :-)), zajistit konce spínacím špendlíkem. 

elegantnější řešení na kterém je postavený celý koncept šátků anoniem

Oba konce jsou spojeny koženým řemínkem, který je praktický a elegantní zároveň. Ze šátku se v tu chvíli stává dokonalý prvek vašeho outfitu, protože splňuje všechny funkce na ráz. 

 

24 

 

 Celou nabídku naleznete ZDE

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu